Kasvuyritykset hakevat kasvua Pohjoismaista ja Euroopasta

Kasvuyritykset hakevat kasvua Pohjoismaista, EU- ja ETA-maista sekä muista Euroopan maista. Kansainvälistä vientikauppaa tekevien pk-yritysten markkinat ovat globaalit, mutta selkeästi eurooppakeskeiset.

Puolet kasvuhaluisista pk-yrityksistä tekee kansainvälistä kauppaa. Vientikaupan suurin markkina-alue on Pohjoismaat, selviää Kasvu Openin vuoden 2023 kasvuyritysdatasta.

Kasvuyritysdatan mukaan enemmistö kansainvälisistä vientikauppaa tekevistä pk-yrityksistä toimii Pohjoismaiden lisäksi EU- ja ETA-maissa. 

Kansainvälisen liiketoiminnan asiantuntijayritys Export Makerin partneri Suvi Metsola sanoo, että vientimaat ja yritysten osuus eivät yllätä viennin asiantuntijaa.

– Lukema on aika matala, mutta vastaa sitä mitä julkisuudessa on tuotu esiin. Vientikauppa on liian harvojen yritysten varassa. Pk-yritysten osuus ulkomaankaupasta on pieni verrattuna esimerkiksi Ruotsiin tai Tanskaan, Metsola sanoo. 

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan Suomen pk-yritysten osuus ulkomaankaupasta on runsas kolmannes, kun vastaava luku on Ruotsissa 40 % ja Tanskassa 50%. 

Kiinnostus vientiin on kasvanut

Kasvu Openin toimitusjohtaja Jaana Seppälän mukaan vuonna 2022 alle puolet (40 %) pk-yrityksistä kertoi tekevänsä kansainvälistä vientikauppaa.

Suuria eroja viennin kohdemaissa ei ole syntynyt, vaikka vientiyritysten määrä on kasvanut 50 prosenttiin. 

– Viime vuotta enemmän yrityksiä kiinnostavat Pohjoismaat, EU-alue, Yhdysvallat ja Kanada. Merkittävästi kiinnostusta herättävät Australian ja Uuden-Seelannin sekä Japanin markkinat. Muut markkina-alueet, kuten Lähi-Itä, Kiina ja Intia, kiinnostavat vähemmistöä yrityksistä, Seppälä sanoo.

Kasvuyritysdatan mukaan puolet (50 %) suomalaisista pk-sektorin yrityksistä keskittyy toimimaan kotimaan markkinoilla. Monen yrityksen kasvusuunnitelmissa on kuitenkin mukana markkinaselvitys, ja sen pohjalta valinta mahdollisista, kansainvälisistä markkina-alueista. 

Kasvu Openin kasvuyritysdata kokoaa tietoa kotimaisista pk-sektorin kasvuyrityksistä. Uutisen lähteenä on käytetty 229 yrityksen dataa, joka on kerätty vuoden 2023 aikana sekä vuoden 2022 kasvuyritysdataa.

LISÄTIEDOT

Jaana Seppälä
toimitusjohtaja, Kasvu Open
050 304 6794
jaana.seppala@kasvuopen.fi

Suvi Metsola
partneri,  Export Maker Oy
040 731 0223
suvi.metsola@exportmaker.fi
exportmaker.fi/

Yritysnäkökulma, -haastateltava:
 
Tatu Kuivalahti
toimitusjohtaja, Custobar
050 3859915
tatu@custobar.com
www.custobar.com/