Oikeilla rahoitusratkaisuilla jokainen kasvuyritys pääsee vauhtiin
Kun kasvuyritys ottaa ensimmäisiä askeleitaan, yrittäjän omat kukkaronnyörit eivät aina anna myöten isojen investointien edessä. Siksi erilaisia rahoitusvaihtoehtoja kannattaa tutkia huolella.
Ennen kuin kasvuyritys edes lähtee haaveilemaan ulkopuolisesta rahoituksesta, yrityksen kivijalan on oltava kunnossa. Oma uniikki liikeidea on kaiken ydin.
Nordean Kaakkois-Suomen yrittäjän pankin yksikönjohtaja Kristiina Launikari kannustaa aloittelevaa yrittäjää haastamaan ajatuksiaan lähipiiristä löytyvien yrittäjäkollegoiden tai vaikkapa Uusyrityskeskuksen asiantuntijoiden kanssa.
Yritystoiminta kiteytyy lopulta kattavaan ja hyvin perusteltuun liiketoimintasuunnitelmaan. Se auttaa Launikarin mukaan myöhemmin myös rahoitusneuvotteluissa.
– Yrittäjän pitää tietää, mitä, missä ja miten hän liiketoimintaansa toteuttaa, ketkä ovat hänen asiakkaansa, yhteistyökumppaninsa ja kilpailijansa sekä millaiset markkinat alalla vallitsevat, Launikari listaa.
Jotta suunnitelma kattaa myös yrityksen kulurakenteen, budjetti kannattaa laatia mahdollisimman tarkasti. Eli mihin yritys käytännössä tarvitsee rahaa? Entä millaista kasvua se tavoittelee?
– Pankit ja rahoittajat tarvitsevat yrittäjältä hyvän liiketoimintasuunnitelman ja budjetin. Toisin sanoen yrittäjän pitää tietää, mitä hän tekee, jotta rahoittaja tietää, mitä hän rahoittaa.
Kasvuyritys saa pankilta asiantuntija-apua rahoituskysymyksiin
Kun erilaisista rahoituskuvioista on tarpeen keskustella, yrittäjä voi ottaa suoraan yhteyttä esimerkiksi omaan yhteyshenkilöönsä pankissa, jos sellainen löytyy jo entuudestaan. Yrittäjä voi myös soittaa pankin yritysasiakaspalvelunumeroon tai täyttää helposti verkossa rahoitushakemuksen.
– Näin yrittäjän tuska siirtyy meille, ja hän voi rauhassa siirtyä pohtimaan muita yritystoiminnan aloittamiseen liittyviä kiemuroita, Launikari sanoo.
Tämän jälkeen pankin asiantuntija ja yrittäjä miettivät yhdessä, mikä rahoitusratkaisu palvelee kasvuyritystä parhaiten
Launikarin mukaan yrittäjäasiakkaalla voi olla joskus rahoituksesta oma näkemyksensä, mutta yhteisen keskustelun jälkeen asiakkaan ensisijainen ajatus ei enää olekaan yrityksen kannalta se järkevin vaihtoehto.
– Asiantuntijat tarjoavat ennen muuta asiantuntemusta ja sparrailuapua, jotta yrittäjä ei jää rahoituskysymystensä kanssa yksin. Yrittäjällä ei siis tarvitse olla ennakkoon rahoitusalan osaamista.
Parhaimmillaan yrittäjä saa keskusteluista irti paljon enemmän kuin on osannut toivoakaan ja rahoitushaasteet ratkeavat ilman, että tuskanhiki puskee päälle outojen rahoitusmallien viidakossa.
LUE: Näin viet rahoituskierroksen onnistuneesti maaliin
Yrityksen tarve ratkaisee, mikä rahoitusratkaisu toimii parhaiten
Launikari on tehnyt pitkän uran pankkimaailmassa ja tietää, että rahoitustarpeet vaihtelevat suuresti, koska jokainen yritys on uniikki.
Toisinaan kasvuyritys kaipaa rahoitusta käyttöpääomaan, jos se valmistaa vaikkapa raaka-aineista valmistuotteita. Toisinaan rahaa kuluu laiteinvestointeihin tai liiketilaan. Myös tililimitti voi olla oiva vaihtoehto, jos yritystoiminnassa on suuria kausivaihteluita.
– Ei pidä myöskään unohtaa perinteistä pankkilainaa, leasing-ratkaisuja ja myynnin rahoitusta, Launikari lisää.
Hän muistuttaa, että aloitteleva yritys voi saada esimerkiksi Nordean kautta riskinjakajaksi myös Finnveran. Tämä voi olla ratkaiseva apu niin yrittäjälle kuin rahoitusta tarjoavalle pankillekin.
Vaikka rahoitusratkaisuja on joka lähtöön, Launikari peräänkuuluttaa kasvuyrittäjältä sitoutumista yritykseen.
Yrittäjä voi esimerkiksi kohdistaa omasta omaisuudestaan varallisuutta yritykselle. Hän voi myös olla nostamatta heti alkuun liian suurta palkkaa tai pidättäytyä tekemästä arvokkaita hankintoja, jotka eivät tuo yritykselle lisää liikevaihtoa.
– Suosittelen miettimään yrityksen kulueriä alusta saakka riittävän tarkasti, jotta yrityksen pääoma pysyy plussan puolella. Kun liiketoiminta on rahoituskelpoisessa tilassa, rahoittajien on helpompi tarjota eväitä kasvuun jatkossakin, Launikari kannustaa.
Muistilista rahoitusta hakevalle kasvuyrittäjälle
- Viilaa yrityksen liiketoimintasuunnitelma ja budjetti kuntoon.
- Ota yhteyttä pankkiin ja sparraile rahoitusvaihtoehtoja asiantuntijan kanssa.
- Kuuntele asiantuntijan vinkkejä, mikä ratkaisu sinun yrityksellesi toimii parhaiten.
- Sitoudu yritystoimintaasi ja pidä yrityksesi pääoma plussalla.
- Nauti rahoituksen tuomasta turvasta ja kasvata yrityksesi liiketoimintaa kestävästi.
- Yrityksesi kasvaessa pohdi, tuleeko jokin muu rahoitusratkaisu ajankohtaiseksi.