Positiivista kasvuintoa metsäalan ja maaseudun yrityksissä

Maaseudun ja luonnon vahvuuksia liiketoiminnassaan hyödyntäville yrityksille tarkoitettuun kasvuohjelmaan on valittu 30 kasvupotentiaaliltaan lupaavinta yritystä. Uusiutuva metsä ja maaseutu -Kasvupolun yksi valituista yrityksistä on lahtelainen Oy Lunawood Ltd, joka on maailman johtava lämpökäsitellyn puun tuottaja. Kasvupolku järjestetään osana Suomen suurinta yritysten kasvun sparrausohjelmaa Kasvu Openia.

Kasvupolun maksuttomaan sparraukseen on valittu mukaan ASV Arctic Smart Village Oy Rovaniemeltä, EcoTelligent Oy Liperistä, Penttilän tila Aitoosta, J. Valkila Oy Kyröskoskelta, Janakkalan Piensiemen Oy Turengista, Kiteen Eläinpuisto Oy Puhokselta, Narskuttelu Oy sekä Kiteen Mato ja Multa Kiteeltä, Klapila Espoosta, Korpihilla Ritva Kokko Ky Tolvasta, Koskelan Taimitarha Oulaisilta, Lunawood Oy Lahdesta, Luonnon Magiaa Oy Ikaalisista, Mattilan Marjatila Huittisilta, Metsälinkki Oy Porista, Nordic Herbs Oy Eurasta, Nordic Vitality Oy Lappeenrannasta, Porlammin Osuusmeijeri Porlammilta, Porttivuori Oy Helsingistä, Puuartisti Oy Kontiorannasta, Puusepänliike Tuulipuu Humppilasta, Ravintorengas Oy Siikaisilta, Söderby-Boden Oy Ab Storpellingestä, Suomen Agrometsä Oy Mustiolta, Suomen Konesiirrot Oy Oulusta, Taivalkosken 4H-yhdistys Taivalkoskelta, Tomas Bruce T:mi Liljendalista, Vallius Forestry Oy Ltd Joensuusta, VersoGrow Siilinjärveltä ja Nystad Sauna Company Uudestakaupungista.

Valittujen yritysten liikeideat liittyvät rakentamiseen, ICT infrastruktuuriin, elintarvikkeiden valmistukseen, puutuotteiden valmistukseen, tukku- ja vähittäiskauppaan, matkailuun, ravinteiden kierrätykseen, metsätalouteen ja -uudistamiseen, ilmakuvaukseen, ksylitolin hyödyntämiseen, moottoriajoneuvojen valmistukseen, biotalouteen, logistiikkapalveluihin ja metallituotteiden valmistukseen.

Kasvupolun tuomaristossa mukana ollut Antti Sahi, MTK:n toiminnanjohtaja, painotti, että valinnoissa korostuivat liikeidean ja -konseptin lisäksi kasvusuunnitelman uutuusarvo ja erilaistumismahdollisuudet.

“Runsas hakijamäärä antaa uskoa, että maaseudulla on edelleen paljon liiketoimintamahdollisuuksia. Mukaan hakeneilla yrityksillä oli rohkeita suunnitelmia ja erinomaista asiakasajattelua ja sitä tässä lähdettiinkin hakemaan. Valinnat tehtiin hyvässä yhteisymmärryksessä”, Sahi korostaa.

Sahin lisäksi Kasvupolun tuomaristoon kuuluivat Mikko Heickell Kiteen kaupungilta, Juha Nuutila ProAgriasta, Sanna Kasurinen Metsäkeskuksesta ja Taina Vesanto Maa- ja metsätalousministeriön maaseudun kehittämisyksiköstä.

Kansainvälistä brändiä rakentamassa

Yksi Kasvupolulle valituista yrityksistä on lämpökäsitellyn puun kansainvälinen markkinajohtaja Oy Lunawood Ltd, joka työllistää yhteenä 90 henkilöä Iisalmen, Kaskisten ja Joensuun tuotantolaitoksilla, Lahden pääkonttorissa sekä yrityksen päävientimarkkinoilla. Ekologinen ja myrkytön lämpökäsittely vastaa erityisesti maailmalla nouseviin kestävän kehityksen  ja luonnon arvostuksen trendeihin.

“Lämpökäsitelty puu on ainutlaatuinen ja täysin ekologinen materiaali, mutta sitä ei maailmalla valitettavasti vielä kovin hyvin tunneta. Yrityksellämme on ensiluokkainen tarina kerrottavana ja siihen haluamme löytää sekä oikeat keinot että kanavat. Tavoitteemme on kasvattaa lämpökäsiteltyjen puutuotteiden tunnettavuutta etenkin arkkitehtien, suunnittelijoiden sekä ammattirakentajien keskuudessa, sillä he ovat keskeisessä päätöksentekoasemassa materiaaleja eri rakennus- ja saneerauskohteisiin valittaessa.”, sanoo markkinointijohtaja Maija Masalin.

Kasvupolun asiantuntijoilta Masalin odottaa erityisesti ratkaisuja tunnettuuden rakentamiseen.

“Olemme nuori ja aikaansaava yritys, joten arvostamme asiantuntijoiden konkreettisia näkemyksiä sekä lähdemme innolla luomaan ja kokeilemaan uutta. Odotan mielenkiintoisia, rakkaita ja yllättäviä ideoita siitä, kuinka saamme brändimme ja tämän upean puutuotteen tunnettavuutta kasvatettua markkinoilla”, Masalin korostaa.

Kasvupolun sisältö ja eteneminen

Kasvupolulle valituille yrityksille järjestetään ensimmäinen Kiitoratapäivä Pääkaupunkiseudulla 26.2.2019 ja 27.2.2019, jolloin puolet yrityksistä osallistuu ensimmäiseen ja puolet seuraavaan päivään. Kasvupolun toiseen Kiitoratapäivään 21.3. Kiteellä osallistuvat kaikki 30 Kasvupolulle valittua yritystä. Kiitoratapäivien aikana eri alojen (tuotteistaminen, strategia, johtaminen, rahoitus, kansainvälistyminen, myynti ja markkinointi) asiantuntijat eli myllärit haastavat ja auttavat yrityksiä pääsemään omiin kasvutavoitteisiinsa. Kukin yritys kohtaa Kiitoratapäivien aikana 10 mylläriä 45 minuutin luottamuksellisissa tapaamisissa. Kasvupolun tuomaristo valitsee Kasvupolun toisen Kiitoratapäivän 21.3. päätteeksi neljä parasta yritystä, jotka etenevät jatkosparrauksiin ja lokakuussa 23.-24.10.2019 järjestettävään valtakunnalliseen finaaliin, Kasvu Open Karnevaaliin.

Lisätietoja:

Janne Roiha, Kasvupolun fasilitoija, p. 044 0342 179, janne.roiha@roihu.com*

Oona Ikonen, Kasvupolun fasilitoija, p. 040 555 5543, oona.ikonen@bang.fi*

Maija Masalin, Markkinointijohtaja, Oy Lunawood Ltd, p. 040 828 3877, maija.masalin@lunawood.com

Kasvu Open on valtakunnallinen sparrausohjelma pk-yrityksille, joka auttaa yrityksiä niiden kasvuhaasteissa. Sparraus on valituksi tulleille yrityksille maksutonta. Vuoden 2019 aikana noin 400 yrityksen kasvusuunnitelmaa sparrataan yli tuhannen asiantuntijan voimin 24 Kasvupolulla. Vuosi huipentuu Kasvu Open Karnevaaliin lokakuussa 2019, jossa 100 finalistin joukosta valitaan Suomen parhaat kasvuyritykset.

————————–

Uusiutuva metsä ja maaseutu Kasvupolun kumppaneina toimivat Metsäkeskus, ProAgria, Maaseutuverkosto, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Kiteen kaupunki ─ sekä valtakunnalliset kumppanit Nordea, Finnvera, Technopolis, TT-säätiö, MarkkinointiAkatemia MAK, Varma, BusinessJKL, Keski-Suomen Liitto, Innovestor, Kiteen kaupunki, KPMG, Grano, Laukaan kunta, Lombard International Assurance, Vauraus Suomi, Isku ja Suomen Yrittäjät.

————————-

*Kasvun Roihu Oy ja Aava & Bang Oy ovat Kasvu Open -tapahtumien valtuutettuja järjestäjiä ja voittoa jakamattoman Kasvu Open Oy:n osakkaita. Muut osakkaat ovat Keski-Suomen kauppakamari ja Jyväskylän kaupunki.