Sparraajien vapaaehtoisverkostoon kuuluu jo yli 1500 asiantuntijaa

Sparraajat ovat liike-elämän asiantuntijoiden yhteisö, joka tekee vapaaehtoistyötä Kasvu Openin tuottamissa sparrausohjelmissa. Sparraajilla on merkittävä vaikutus yhteiskuntaan. He edistävät yritysten kasvua ja menestystä yritys kerrallaan.


Vapaaehtoistyöstä yritysten parissa on tullut ilmiö, joka houkuttelee. Sparraajien yhteisö on kasvanut vuodesta 2011 alkaen nykyisiin mittasuhteisiin, kiihtyen noin 100 uuden sparraajan vuositahtiin.

Kasvu Openin sparraajien yhteisömanageri Inka-Sofia Hokkanen sanoo, että yhteisön kasvuvauhti on yllättänyt.

– Vapaaehtoistyö yrityskentässä kiinnostaa asiantuntijoita, joilla on osaamisen pääomaa ja tunne, että siitä voisi ottaa enemmän irti. Silloin mukaan tulee usein ajatus laittaa hyvä kiertämään, Hokkanen sanoo.  

Sparraajien yhteisössä on jo 1669 säännöllisesti toimivaa vapaaehtoista. Heidän profiileissaan korostuu myynnin, markkinoinnin, johtamisen ja strategian osaaminen. 

Korostuneet osaamisalueet vastaavat Kasvu Openin ohjelmiin osallistuvien yritysten liiketoiminnan kehittämisen tarpeita. Hokkanen kertookin, että hän kontaktoi tarvittaessa uusia asiantuntijoita suosituimpiiin teemoihin, jotta kaikille yrityksille riittää toivottuja asiantuntijoita.

–Vastaanotto on poikkeuksetta hyvä. Suomalaiset haluavat auttaa yrittäjiä ja yrityksiä menestymään, Hokkanen sanoo.

Sparraajia motivoi hyvän tekeminen ja oppiminen

Kasvu Open järjestää vuosittain sparrausta lähes 300 yritykselle, 15-20 eri ohjelmassa. Sparrauksessa jokainen yritys ja sen edustajat tapaavat henkilökohtaisesti 6–9 sparraajaa, ohjelmasta riippuen. Tapaamiset kestävät 45 minuuttia. 

– Sparrauksissa inspiroivaa on, että niissä mennään suoraan syvään päätyyn. Pienessä ajassa voidaan löytää ratkaisuja, jotka auttavat yritystä kasvamaan ja menestymään, Vuoden sparraaja 2023 Reino Meriläinen sanoo.

Meriläinen on Helsingin seudun kauppakamarin Vantaan aluetoiminnan johtaja, joka on toiminut sparraajana vuodesta 2016 asti. Tuona aikana Meriläinen on auttanut osaamisellaan kymmeniä yrityksiä. Hänelle sparraaminen on olennainen osa omaa ammattiosaamista.

Kolmen vuoden ajan yrittäjiä sparrannut Nordean yrityspuolen rahoituspäällikkö Eija Kortelainen kertoo, että häntä inspiroi yrittäjien haastaminen ja kannustaminen.

– Kasvu Openin sparrauksissa oman lisänsä tuo se, että niissä saa kohdata hyvin erilaisia yrityksiä ja yrittäjiä. Tämä avaa myös minulle mahdollisuuden kehittää omaa ammattitaitoa, Kortelainen sanoo.