Suomen Ateena houkuttelee kasvuyrityksiä maailmanluokan kärkihankkeilla

Vireiden opiskelijakaupunkien kärkikastiin kuuluva Jyväskylä on innovatiivisten yritysten kotipaikka: hyvinvointia ja toimeentuloa rakennetaan päivittäin 8 000 yrityksessä, ja reilut 600 uutta yritystä syntyy ja sijoittuu Jyväskylään vuosittain. Parhaillaan kaupunki luottaa tulevaisuuden kärkihankkeiden vetovoimaan.

Elinvoimaisena kaupunkina Jyväskylä haluaa paitsi tukea jo olemassa olevia yrityksiä myös tarjota kotipaikan uusille yrityksille. Jyväskylän elinkeinojohtaja Anne Sandelin näkee, että yritysten sijoittuminen kaupunkiin on elinehto kasvulle ja kehittymiselle.

– Yritykset pitävät yllä ihmisten hyvinvointia, ja uudet työpaikat ovat koko kaupungin kasvun tae. Siksi haluamme kutsua Jyväskylään kaiken kokoisia ja eri alojen yrityksiä, jotka työllistävät kaupunkilaisia, Sandelin muotoilee.

Hän muistuttaa, että juuri työntekijöiden maksamat verot mahdollistavat peruspalvelujen tarjoamisen veronmaksajille. Kun kaupungin talous kukoistaa, asukkaat kiittävät. Jotta hyvä kasvuvauhti jatkuisi, Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikkö, Business Jyväskylä, auttaa yrityksiä niiden kaikissa elinkaaren vaiheissa.

Business Jyväskylä tarjoaa yrityksille apua niin sijoittumiseen, yrityskehittämiseen, kansainvälistymiseen kuin rekrytoimiseenkin. Sandelin korostaa sijoittumispalveluiden hyödyllisyyttä, kun yritys haluaa käynnistää liiketoimintansa Jyväskylässä tai laajentaa toimintaansa Jyväskylään.

Tarjoamme ilmaisen ”avaimet käteen” -paketin, jossa laadimme yhdessä sijoittumissuunnitelman, kartoitamme toimitila- ja tonttivaihtoehdot, etsimme sopivat yhteistyökumppanit sekä selvitämme henkilökunnan saatavuuden.

Hänen mielestään Business Jyväskylän palvelutarjontaa täydentää ansiokkaasti Kasvu Openin laadukas yrityssparraus, joka tarjoaa yrityksille mainioita kasvun mahdollisuuksia ja tärkeitä verkostoja.

– Kasvu Openin konsepti on ainutlaatuinen koko Suomen mittakaavassa. Olemme otettuja, että pääsemme seuraamaan lähietäisyydeltä niin monen mahtavan yrityksen kasvutarinaa, Sandelin sanoo. 

Nuorekas opiskelijakaupunki luottaa kannustavaan Jyväskylä-henkeen

Jo aikoinaan vahvan sivistys- ja koulukaupunkimaineen saavuttanut Jyväskylä on pitänyt pintansa koulutuksen kehtona, sillä tälläkin hetkellä lähes kolmasosa kaupungin 143 000 asukkaasta on opiskelijoita.

– Vastavalmistuneiden ja opiskelijoiden joukko on merkittävä, ja he kaipaavat hyviä harjoittelumahdollisuuksia. Niinpä kasvuyritykset saavat meiltä reippaasti nuorta ja osaavaa työvoimaa, Sandelin iloitsee.

Koska Jyväskylä on vahva ja perinteikäs opiskelijakaupunki, Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja Jyväskylän yliopistossa ahkeroidaan päivittäin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan parissa. Sandelinin mielestä TKI-toiminta tarjoaa hedelmällisen maaperän korkeakouluille, tutkimuslaitoksille ja yrityksille kehittää yhdessä kansainvälisesti vetovoimaisia ekosysteemejä ja kasvavaa liiketoimintaa. 

Opiskelijahenkisestä energiasta ja innostuksesta kumpuavaa Jyväskylä-henkeäkään ei pääse kokemaan muualla kuin Keski-Suomen sydämessä. Avoin ja luottamuksellinen ilmapiiri synnyttää luovia ajatuksia. 

– Jyväskylä on riittävän iso kaupunki tulevaisuuden innovaatioille. Etunamme on tiivis yrityskenttä, jossa olemme kavereita keskenämme ja autamme toinen toisiamme, Sandelin kuvailee. 

LUE: Kasvuyritys saa verkostoista elintärkeää voimaa

Nordic Business Forum, Paytrail ja Spinnova ovat Jyväskylästä ponnistaneita kasvuyrityksiä, joista kaupunki on ylpeä. Kuvassa Nordic Business Forumin Aslak de Silva (vas.) ja Hans-Peter Siefen.

Innovatiiviset kärkihankkeet luovat uusia työpaikkoja

Jyväskylä on muotoillut kasvunsa tueksi neljä kärkialaa: liikunta ja hyvinvointi, uudistuva teollisuus, ICT ja kyberturvallisuus sekä koulutusosaaminen ja -vienti. Profilointi näiden teemojen ympärille auttaa houkuttelemaan paikkakunnalle uusia kasvuyrityksiä. 

– Kärkialoihin kytkeytyvät hankkeet ovat hyvässä vauhdissa ja herättäneet kiinnostusta myös kansainvälisesti, Sandelin kertoo.

Kun Hippos-kokonaisuudesta tavoitellaan Pohjoismaiden merkittävintä liikunnan, hyvinvoinnin ja urheilun keskusta, Eteläportista on tulossa moderni valmistavan teollisuuden digitaalinen palvelukeskittymä. Sairaala Nova ja Kukkula taas muodostavat tulevaisuuden sairaalan kyberturvallisessa hyvinvointi- ja terveysteknologia-alojen yritysympäristössä. Kangas on omanlaisensa ekologinen, luova ja yhteisöllinen älykaupunginosa keskustan tuntumassa.

Jyväskylän vetovoima onkin parantunut viime vuosina merkittävästi. Nyt Jyväskylä on muuttohalukkuustutkimuksen mukaan Suomen toiseksi halutuin muuttokohde kokonaisimagoltaan, ja se on päihittänyt väestönkasvussa välillä jopa Turun. Samalla avoimen sektorin työpaikkojen kasvuprosentit ovat olleet Jyväskylässä Suomen korkeimmat.

Sandelin toivoo, että Jyväskylässä nähtäisiin tulevaisuudessa lisää menestystarinoita. Siksi kaupunki antaa täyden tukensa, jotta yhä useampi yritys löytäisi Jyväskylän ja pääsisi osaksi kaupungin vaikuttavaa yritysverkostoa.

– Meiltä on ponnistanut monta mahtavaa kasvuyritystä, kuten Nordic Business Forum, Paytrail ja Spinnova. Niinpä toivotamme kaikki kasvua tavoittelevat yritykset tervetulleiksi Jyväskylään, Sandelin hymyilee. 

KATSO VIDEO