Varmista yrityksesi menestys hyvällä taloushallinnon hoidolla

Aloittavalla yrityksellä on yrityksen alkutaipaleella paljon asioita muistettavana ja huolehdittavana. Tämän lisäksi se tärkein eli yrityksen liiketoiminnan käynnistäminen vaatii paljon panostusta. Onkin hyvä miettiä heti alkuun, että tukena on hyvät yhteistyökumppanit. On hyvä käyttää asiantuntijoita apuna, jotta yrityksen alkutaipaleesta ei tule liian rankka taakka, ja ettei yrityksen kasvun ja kehityksen esteeksi heti alkuun tule yrittäjän uupuminen laki- ja velvoiteviidakossa.

Omalla taloushallinnon urallani olen törmännyt liian usein yrittäjiin, jotka haluavat kaiken muun ohella olla myös taloushallinnon osaajia. Pian kuitenkin huomataan, että voimat eivät riitäkään kaikkeen, velvoitteet jäävät hoitamatta ja liiketoiminta kärsii. Jokainen varmaan ymmärtää, että yritystoiminta ei ole kovin vahvoilla, jos joka kuukausi joutuu miettimään rahoituksen riittävyyttä.

Yrityksen kasvaessa myös taloushallinnon merkitys korostuu. Yrittäjällä on oltava reaaliaikainen tieto yrityksen tilanteesta ja tämän tiedon saamisen pitää olla helppoa! Hyvä taloushallinnon ohjelmisto ja taloushallinnon asiantuntija, jonka kanssa on helppo keskustella ja puhua “samaa kieltä”, ovat merkittävässä roolissa.

Kokemuksia Kasvu Openin Kasvupolulta

Olen ollut useamman vuoden mukana Keski-Suomen Kasvupolulla tuomarin roolissa. On ollut hienoa nähdä jo Kasvu Open sparrausprosessin aikana, miten yritykset kehittyvät. Ohessa vinkkini yrittäjille kasvun ja menestyksen varmistamiseen hyvällä taloushallinnon hoidolla. Varmista, että seuraavat asiat ovat kunnossa:

1. Taloussuunnittelu

Ennakoiva talouden suunnittelu ja budjetointi auttaa sinua arvioimaan yrityksesi rahantarpeen, ohjaa yrityksesi rahankäyttöä ja parantaa taloushallinnon ennustettavuutta. Hyvin tehty taloussuunnitelma takaa yrityksellesi taloudellisen hyvinvoinnin.

2. Taloushallinto

Huolehdi siitä, että yrityksesi taloushallinto tuottaa sinulle riittävästi tietoa yrityksesi tilanteesta ja saat reaaliaikaista raportointia, jotta voit reagoida nopeasti tilanteen niin vaatiessa. Taloushallinnon tuottama tieto on tärkeää myös monille sidosryhmille kuten verottajalle ja rahoittajille. Laadukkaan ja ajantasaisen tiedon välittäminen sidosryhmille luo luottamusta.

3. Kirjanpito ja taloushallinnon asiantuntija

Kirjanpito on taloushallinnon ydin. Yritys on kirjanpitovelvollinen ja tätä säätelee laki. Sähköinen kirjanpito on tätä päivää ja se on perusta reaaliaikaiselle taloushallinnolle. Kirjanpidon laadun ja yrityksesi menestyksen takaamisessa taloushallinnon asiantuntija yhdessä kanssasi on merkittävässä roolissa. Lakisääteiset kuukausittain hoidettavat viranomaisilmoitukset hoituvat ajallaan, yhteistyö vakuutusyhtiön ja rahoittajien kanssa sujuu joustavasti, yrityksen ennakkoverotus on oikealla tasolla ja henkilökohtaista verosuunnittelua on helppo toteuttaa.

Yrittäjä pohtii monesti nostaako palkkaa vai osinkoa ja tässä analyysissä taloushallinnon asiantuntijalla on merkittävä rooli. Muista kaikissa tilanteissa, että taloushallinnon asiantuntija on apunasi talouden suunnittelussa, seurannassa, raportoinnissa ja ennustamisessa. Älä jää yksin miettimään näitä asioita.

4. Sähköinen ohjelmisto

Valitse yrityksellesi sähköinen taloushallinnon ohjelmisto. Se helpottaa päivittäisten rutiinien hoitamista toimien pilvipalveluna internetyhteyden kautta. Ohjelmiston yhteiskäyttö taloushallinnon asiantuntijan kanssa on joustavaa ja helpottaa yhteistyötä. Sähköiseen ohjelmistoon on myös helppo integroida yrityksen käytössä olevia muita ohjelmistoja.

Edellä mainittujen taloushallinnon asioiden ollessa kunnossa on käsissäsi menestyksen avaimet ja yrittäjänä voit keskittyä liiketoimintaasi ja sen kehittämiseen.