Kirsi Wall: Yhteistyö sparraajan ja sparrattavan kasvuyrityksen välillä on kahden kauppa

Sparraaja Kirsti Wall ja kasvuyritys Enprosin toimitusjohtaja Juuso Aaltonen iloitsevat hyödyistä, joita hedelmällinen sparraussuhde on tuonut tullessaan.


Työeläkevakuutusyhtiö Varman yhteyspäällikkö Kirsti Wall on toiminut useana vuotena sparraajana Kasvu Openin sparrausohjelmissa. Hän on oppinut tunnistamaan, millaisia kasvun mahdollisuuksia ja kipupisteitä jokaisella kasvuyrityksellä tulee vastaan matkan varrella.

– On aina mielenkiintoista päästä kuulemaan eturintamassa uusista innovaatioista ja makeista liikeideoista. Kun pääsen auttamaan kasvuyrityksiä kohti menestystä, opin aina itsekin paljon uutta, Wall sanoo.

Aiemmin Wall on tehnyt uraa pankki- ja vakuutuspuolen tehtävissä, kunnes hän siirtyi Varman palvelukseen. Siksi rahoittaminen, riskien tunnistaminen ja vakuuttaminen ovat hänen osaamisalaansa.

”Arvostan sitä, että Varma tarjoaa meille asiantuntijoille mahdollisuuden sparrata kasvuyrittäjiä.”

Vuonna 2017 Wall kouluttautui myös ratkaisukeskeiseksi psykoterapeutiksi, mikä on antanut eväitä ennen kaikkea työkyvyn tukemiseen.

Wall uskoo, että käytännössä jokaisen kasvuyrityksen menestys on kiinni työntekijöiden johtamisesta ja heidän vahvuuksiensa löytämisestä. Siksi hän on aidosti kiinnostunut ihmisistä ja heidän työkyvystään. Hänen tavoitteenaan on saada ihmiset kukoistamaan omassa työssään.

– Arvostan myös sitä, että Varma tarjoaa meille asiantuntijoille mahdollisuuden tavata ja sparrata uusia kasvuyrittäjiä. Se jos mikä on paremman työelämän rakentamista, emmehän vain maksa eläkkeitä ja työkyvyttömyyseläkkeitä, Wall toteaa.

Kuvassa Kirsti Wall, Varma ja Teo Tarri, Kasvu Open keskustelevat.

Sparraajan näkemykset tuuppivat kasvuyritystä eteenpäin

Kasvuyritys Enpros on ympäristöhuoltoalan ohjelmistoihin ja asiantuntijapalveluihin erikoistunut yritys, joka osallistui Kasvu Openin Kasvupolku-sparrausohjelmaan vuonna 2017.

Yrityksen ajonhallintajärjestelmästä ja ympäristöraportoinnista vastaava Juuso Aaltonen muistaa vieläkin sparrauskokemuksen parhaat palat.

– Kun kertoo omasta liiketoiminnastaan ääneen sparraajille, he haastavat miettimään kasvuyrityksen tekemistä uudesta vinkkelistä. Ulkopuoliset näkemykset ja kommentit tökkivät omaa ajattelua eteenpäin, mikä edesauttaa yrityksen kasvua ja kehitystä, Aaltonen näkee.

”Sparraukset sotkivat hyvällä tavalla oman kuplan ja tehdä asioita juuri tietyllä tavalla. ”

Sparraushetkien lisäksi hän arvostaa oppeja, joita sparrausohjelmassa pystyi ammentamaan muilta vastaavassa tilanteessa olevilta kasvuyrityksiltä.

Ennen kaikkea muiden selkeät ja hyvin toteutetut liikeideat jäivät Aaltosen mieleen ja tarjosivat oivallisia vinkkejä.

– Sparraukset sotkivat hyvällä tavalla sen oman kuplan tehdä asioita juuri tietyllä tavalla. Niinpä pohdimme tuolloin uusiksi esimerkiksi Enprosin kohderyhmiä, selkiytimme tarinaamme ja edistimme tarjoamiamme ratkaisuja asiakkaiden lähtökohdista käsin, Aaltonen valottaa.

Enpros pääsi tuolloin myös Kirsti Wallin sparrattavaksi, ja siitä lähtien Aaltosella ja Wallilla on synkannut hyvin.

He ovat istuneet alas ainakin pari kertaa vuodessa ja keskustelleet vapaamuotoisesti Enprosin kasvun edellytyksistä ja tulevaisuuden suunnitelmista. Agendalla ovat olleet milloin uudet asiakkuudet, milloin ajankohtaiset rekrytoinnit.

– On mahtavaa, miten mutkaton, välitön ja leppoisa vuorovaikutussuhde meille on muodostunut. Siitä on ollut molemminpuolista iloa ja hyötyä, kun olemme voineet puhua avoimesti oikeastaan kaikesta, mitä yrittäjyyteen tulee, molemmat toteavat kuin yhdestä suusta.

Sosiaalisen vastuun mittarina työkyvyn tukeminen

Työeläkevakuutusyhtiönä Varma auttaa suomalaisyrityksiä paitsi eläkevakuuttamisessa myös työkyvyn tukemisessa. Työkyky onkin ollut vahvasti pinnalla viime vuosina, ja erityisesti pitkittynyt koronatilanne vahvisti sen merkitystä entisestään. Sosiaalisen vastuun huomioivat yritykset ovat vahvoilla nykypäivän työmarkkinoilla.

– Työssä jaksamiseen ja työkykyyn halutaan nyt panostaa. Kun autamme yrityksiä työkyvyn prosesseissa, tuemme samalla niiden kasvua. Tunnemme muun muassa alakohtaiset riskitekijät, ikäryhmiin liittyvät erityispiirteet sekä yleiset arjen kuormittavat haasteet, Wall kertoo.

Hän tietääkin tarkkaan, millaista osaamista kasvuyritys kulloinkin tarvitsee, millainen työilmapiiri tukee kasvua ja miten kasvun edellytykset voidaan turvata myös tulevaisuudessa.

Aaltonen arvostaa Wallin kokemusta, josta on ollut hyötyä myös Enprosin kasvumatkalla.

– Kasvun eri vaiheissa on erilaiset haasteet. Esimerkiksi aina henkilöstömäärän kasvaessa tulee uusia velvoitteita, joihin on reagoitava. Vaikka työkyvyn tukeminen ei ole ydinliiketoimintaamme, se on olennainen ponnahduslauta menestykseen, Aaltonen näkee.

Hän kuitenkin myöntää, että kasvuyrityksen kiireisessä arjessa tällaisetkin tärkeät asiat saattavat toisinaan unohtua. Siksi on tärkeää, että joku ulkopuolinen kyselee säännöllisesti, miten kasvuyrityksellä menee. Aaltoselle se joku on Kirsti Wall.