Toimitusjohtajan jouluterveiset: Pandemia ei jarruttanut Kasvu Openin kehitystä

Jaana Seppälä Kasvu Open Karnevaalissa 2021.

Vuosi 2021 on päättymässä. Ennen kuin suuntaamme vauhdilla kohti seuraavaa, on hyvä pysähtyä hetkeksi ja käydä läpi, mitä koronapandemian sävyttämä vuosi on meille merkinnyt.

Halusimme tai emme, korona on sävyttänyt vuotta 2021. Taudin kuvan aaltoillessa vuoden mittaan paremmasta synkempään, aaltoilivat myös meidän suunnitelmamme: Miten palvelemme kasvuyrityksiä tänä vuonna?

Vuoden alun toiveikkuus, että pääsemme tapaamaan ihmisiä kasvokkain, kuulemaan innostuneiden yrittäjien suunnitelmat tulevaan ja sparraajien tuoreimmat kuulumiset, haihtui nopeasti. Edessä oli karrikoiden ”paluu vuoteen 2020”.

Vaikka korona näytteli isoa roolia, ei sen vaikutus tekemiseemme ollut tällä kertaa kuitenkaan samalla tavalla pysäyttävää kuin vuosi sitten. Huolimatta siitä, että jouduimme muokkaamaan jo tehtyjä suunnitelmia, oli tuttu ja hyväksi havaittu digitaalinen toimintamalli olemassa. Tutut toimintatavat toivat varmuutta työn tekemiseen, vaikka tiimi opetteli samalla uusiin työtapoihin etä- ja lähityön hybridimallissa.

Vuoden aikana loimme lähes 300 kasvuyritykselle mahdollisuuden digitaaliseen sparraukseen. Kiitos tästä tiimille, sparraajille, kumppaneille ja ennen kaikkea rohkeille yrittäjille!

Vuoden kasvuyritykset ovat Unikie ja Luomoa
Kasvu Open Karnevaalissa valittiin Vuoden kasvuyritys 2021. Valinnat tehtiin sarjoissa pieni/keskisuuri. Pienten sarjassa menestyi Luomoa Oy, keskisuurten sarjassa tittelin sai Unikie Oy.

Päättyvään vuoteen mahtui myös paljon uutta. Koronasta huolimatta lanseerasimme kolme uutta sparrausohjelmaa: SUPERFINNS®, Uudistuva teollisuus ja Seed Village, joissa olimme toteuttajana tai partnerina. Lisäksi tuotimme valtakunnallisen kumppanimme Nordean kanssa neliosaisen FWD-videopodcast-sarjan, jossa kantava teema on kilpailukykyinen pk-yritys.

Ja mikä parasta – saimme huipentaa vuoden lokakuisessa Kasvu Open Karnevaalissa noin 200 kutsuvieraan voimin. Jyväskylässä pidetty kasvuyritystapahtuma oli Kasvu Open -vuoden ainoa livetoteutus. Ehkä siksi päivän aikana oli ajoittain jopa epätodellinen olo puheensorinasta ja iloisista kohtaamisista!

Yritykset koronapandemian ristiaallokkossa

Vuosi ei ole kohdellut yrityksiä tasapuolisesti. Ristiriita eri alojen kokemusten välillä on edelleen olemassa. Kun matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alaa korona kurittaa edelleen, on räjähdysmäinen kasvu toisaalla totta.

Onnistumiset ja positiiviset kasvuluvut ovat harmillisen usein asioita, jotka tässä ajassa lakaistaan maton alle. Ne nousevat (sanattomasti tai suoraan sanottuna) esille keskusteluissa yrittäjien kanssa: ”Ei olla näistä huudeltu isosti ulkopuolelle, mutta hyvin meillä menee”.

Ristiriitaisten kasvuvalmiuksien – tai kipuilevan toiminnan ylläpidon kanssa – pk-yritysten kasvulle asetetaan jatkuvasti julkisesti isoja odotuksia: monipuolisempaa vientitoimintaa, vahvempaa kansainvälistä menestymistä sekä tk-investointien rajua kasvua.

Jotta nämä odotukset saadaan toteutumaan, tarvitaan konkreettisia tekoja, uudistumista ja osaamista. Tässä me olemme oman osamme tänä(kin) vuonna tehneet. Olemme auttaneet suomalaisia pk-yrityksiä kohti kasvutavoitteita ja taklaamaan suurimmat kasvun esteet.

Tervetuloa 2022 – tehdään unelmista totta!

Kasvu Openin ytimeen on tatuoitu uudistuminen ja sillä tiellä jatkamme 2022. Tulevan vuoden alussa uudistuminen näkyy konkreettisesti freesattuna yritysilmeenä ja terävämpänä viestinä datalla höystettynä.

Operatiivista tekemistämme muuttaa sisäinen uudelleenorganisoituminen, jossa Kasvu Open Oy:n vastuulle siirtyy kaikki Kasvu Openin brändin alla tehtävä työ. Muutos ei näy juurikaan ulospäin, mutta on meidän omalle tiimille iso juttu.  

Koronapandemian tuomat haasteet niin toimintakentässä kuin tekemisessä ovat vain vahvistaneet tunnetta ja lisännyt kiitollisuutta siitä, että saan olla mukana todella ainutlaatuisella näköalapaikalla seuraamassa suomalaisten pk-yritysten kehitystä ja kasvua. 

Kasvu Open on yhdessä tekemisen ilosta syntynyt, hullunrohkea idea luoda kasvuyritysverkosto, joka auttaa jokaista kasvuhaluista yritystä tavoittamaan unelmansa. Tervetuloa toteuttamaan omia unelmia meidän kanssa myös tulevana vuonna!