Sparraajien vinkit parempaan sparraukseen

Kasvu Open -sparraajat Jaakko Kekoni, Suvi Metsola, Antti Osara ja Arto Vidgren jakavat parhaat vinkkinsä sparraukseen. Yrittäjät – nyt sparrataan!

1. Valmistaudu sparraukseen etukäteen

Tiedä mitä haluat kehittää kasvun aikaansaamiseksi, ja mihin asioihin haluat sparrausta. Tee kotiläksysi hyvin ja lähetä yrityksesi materiaalit ajoissa.

– Pelkkä toimialaan perehtyminen ei riitä vaan yrityksestä pitäisi saada kattavat pohjatiedot ajoissa, jotta ehdimme suhteuttaa yrityksen ja sen potentiaalin yrityksen toimialalle sekä syventyä haluttuihin teemoihin juuri sparrattavan yrityksen näkökulmasta. – Jaakko Kekoni

2. Ole avoin ja rehellinen

– Kaikki sparraajien kanssa käydyt keskustelut ovat täysin luottamuksellisia eikä asioista puhuta kolmansille osapuolille ilman yhteistä sopimusta. Kerro avoimesti kaikista toimintaan ja kasvuun vaikuttavista tekijöistä. Näin saat sparraukseen käytetylle ajalle aitoa vastinetta. – Arto Vidgren

LUE: Arto Vidgren: Asenne ratkaisee!

3. Lähetä sparraukseen kasvun merkitykselliseksi kokevat henkilöt

Saat parhaan hyödyn, kun sparrauksessa paikalla ovat yrityksen kasvuun intohimoisesti suhtautuvat pääomistajat ja toimitusjohtaja. Jotta yrityksen tilaan voidaan pureutua kunnolla, paikalle tarvitaan tekijät, jotka tuntevat yrityksen perinpohjaisesti ja ovat sitoutuneita kasvun kehittämiseen.

– Markkinoinnilla ja myynnillä pitäisi siis olla selkeät tavoitteet ja myynnin pitäisi olla prosessi, jolla on kirkastettu tarkoitus eikä asiakasta jäädä kotiin odottelemaan.
– Antti Osara

4. Mieti konkreettisia tekoja tavoitteiden saavuttamiseksi

Keskustelu kehittämiskohteista ja tavoitteiden saavuttamisesta hyödyttää yritystäsi enemmän, kun esität konkreettisia välitavoitteita, joilla aiot saavuttaa pitkän tähtäimen tavoitteet.

– Yritykset voisivat itse vaikka jo ennen sparraukseen tulemista konkretisoida tavoitteitaan ja pilkkoa niitä pienempiin osiin. Kansainvälistymisen tavoitteen pienempiä välitavoitteita voisi esimerkiksi olla Ruotsin messuilla käyminen ja Viron markkinoilta kumppanin hankkiminen. – Suvi Metsola

LUE: Suvi Metsola: Ottakaa sparraajista kaikki hyöty irti!

5. Perehdy etukäteen sparraajien osaamisalueisiin 

Hyödyt aidosti, kun olet miettinyt etukäteen, mitä sparraajan osaamisalueet tarkoittavat yrityksesi kohdalla. Näin sparraamiseen varattu aika saadaan käytettyä merkityksellisistä asioista keskustelemiseen yhteisen sävelen hakemisen sijaan.

6. Ole itse aktiivinen

Jos sparrauspäivässä jää jotain tärkeää sanomatta tai uusi ajatus tulee mieleen vasta seuraavana päivänä, ole rohkeasti yhteydessä sparraajien myös sparrauspäivien ulkopuolella.

– Vähän niin kuin sanonta suutarin lapsilla ei ole kenkiä, yrityksetkään eivät monesti näe niin lähellä, että voisivat omaa toimintaansa kehittää. Siksi meitä ulkopuolisia valmentajia tarvitaan. – Arto Vidgren