Varsinais-Suomen kasvuhaluisimpia yrityksiä valittu

Yritysten maksuttomaan kasvuohjelmaan, Varsinais-Suomen Kasvupolulle, on valittu 12 kasvupotentiaalisinta yritystä 32 hakijan joukosta. Mukana on mm. yritys, jonka hygieniatuote minimoi vedenkulutuksen. Varsinais-Suomen Kasvupolku järjestetään toista kertaa osana Suomen suurinta yritysten kasvun sparrauskilpailua, Kasvu Openia.

Tuomaristo painotti valinnoissaan erityisesti kasvupotentiaalia, yrityksen kykyä työllistää, kasvuhalua ja kykyä hyödyntää Kasvupolun sparrausta.

Yritykset, jotka saavat kasvusuunnitelmilleen asiantuntijoiden sparrausta ovat Belightful Design Oy, KleenU Oy, Cleantech Consulting, Bon Tuonti Oy, LeaDo Oy, Kameleon Document House Oy, AD-Lux Oy, Hydrosport Solutions Oy ja Silverplus/ Body SJC Oy Turusta sekä Lehtech Oy Uudestakaupungista, Oilwhale Oy Paraisilta ja Oripään Vesi Oy Oripäältä.

Yritysten liikeideat ovat varsin monipuolisia. Niiden joukossa on esimerkiksi perhosten ruokinta-alusta, pullotetun pohjaveden myyntiä Kiinaan, palmuöljyn tuontia Malesiasta, öljynkeräysmenetelmien hallinnointia, oppimisympäristö-konsepti kouluille ja yli 40-vuotiaille suunnattu liikuntakeskus.

Kasvuideoissa vielä kirkastamista

Tuomariston puheenjohtaja, Sofokuksen toimitusjohtaja Teemu Malinen pitää hakijajoukkoa monipuolisena ja kaikin puolin vaihtelevana.

– Variaatiota on niin toimialoissa, yrityksen koossa kuin siinä, miten pitkälle kasvusuunnitelma on mietitty, Malinen sanoo.

Malisen mukaan joidenkin yritysten on vielä opeteltava yksinkertaistamaan liikeideansa niin, että “oma mummokin sen ymmärtää”. Nyt tulikin valituksi myös yrityksiä, joiden kannattaa hyödyntää Kasvupolun anti ideansa jalostamiseksi.

– Tällaisen yrityksen kehittymiseksi on oleellista, että kuunnellaan herkällä korvalla rutinoituneiden sparraajien vinkkejä sanoman kirkastamiseksi.

Tuomaristoon kuuluvat Teemu Malisen lisäksi Kari Vuorinen (Plantui Oy), Petri Lehmuskoski (Gorilla Ventures), Marko Puhtila (Turku Science Park), Johanna Vainio (Varsinais-Suomen Yrittäjät), Niko Kyynäräinen (Turun Seudun Kehittämiskeskus) ja Minna Arve (Turun kauppakamari).  

KleenU mullistaa käsienpesun

Yksi Kasvupolulle valituista on turkulainen KleenU Oy, joka on kehittänyt luonnonmukaisen hygieniapyyhkeen. Tuote on suunnattu erityisesti alueille, joilla on pulaa puhtaasta vedestä ja joissa Suomen maine puhtaana maana on brändivaltti. Luonnosta löytyvä vesi puhdistetaan pyyhkeen ”nano”-suotimella. Lusikallinen vettä ja hiukan luonnonmukaisia puhdistavia aineita riittää kostuttamaan yhden pyyhkeen. 

– Normaali käsipesu vie useamman litran puhdasta vettä, joten tuotteen kasvupotentiaali perustuu pesun vähäiseen vedenkulutukseen, nopeuteen ja luonnomukaisuuteen. Markkinat ovat paitsi kehittyvissä maissa, myös kaikkialla, missä liikkuu paljon ihmisiä, esimerkiksi lentokentät, messut ja muut yleisötapahtumat, toimitusjohtaja Markku Oksman sanoo.

Kasvupolulta yritys hakee neuvoja tuotteen markkinoille saantiin ja kansainvälistymiseen.  

Kasvupolun sisältö ja eteneminen

Valitut yritykset saavat sparrausta 14.4. ja 11.5. Tällöin eri alojen asiantuntijat eli myllärit haastavat ja auttavat yrityksiä pääsemään omiin kasvutavoitteisiinsa. Kukin yritys kohtaa mylläreitä 10×45 minuutin luottamuksellisissa tapaamisissa.

– Yritysten avuksi on lupautunut kasvun osaajia ja yritysjohtajia niin myynnin ja markkinoinnin kuin rahoituksen ja kansainvälistymisen saroilta, Turku Science Park Oy:n kasvu- ja kehittämispalvelujen johtaja Marko Puhtila kertoo.

Alueellinen Kasvupolun tuomaristo valitsee lopuksi Kasvupolun voittajat, jotka julkistetaan finaalissa 26.5. Kaksi parasta yritystä etenee edelleen valtakunnalliseen finaaliin, joka järjestetään 26.-27.10.2016 Jyväskylässä.

Varsinais-Suomen Kasvupolun mahdollistavat alueelliset toimijat Turku Science Park Oy, Turun Kauppakamari, Varsinais-Suomen Yrittäjät, Turun Seudun kehittämiskeskus ja ohjelmistotalo Sofokus sekä valtakunnalliset kumppanit Finnvera, Sonera ja Nordea.

Yhteyshenkilöt

Teemu Malinen, toimitusjohtaja Sofokus p. 040 5318012 teemu.malinen@sofokus.fi 
Markku Oksman, toimitusjohtaja KleenU Oy, p. 050 3131042 info@kleenu.fi
Maria Häkkinen, Kasvupolun fasilitoija, Kasvun Roihu Oy*, p. 045 130 3751 maria.hakkinen@kasvunroihu.fi
 
*Kasvun Roihu Oy on on Keski-Suomen kauppakamarin valtuuttama Kasvu Open -tapahtumien järjestäjä. Kasvu Open on Keski-Suomessa kehitelty, Keski-Suomen kauppakamarin rekisteröimä tavaramerkki.

Kasvu Open on Suomen suurin yritysten kasvun sparrausohjelma. Mukana on tänä vuonna yhteensä 375 yritystä ja yli 950 Suomen liike-elämän huippua. Kasvu Open on yrityksille ainutlaatuinen mahdollisuus luoda omasta bisnesideasta Suomen yritystaivaan uusi tähti. Vuosi huipentuu Kasvu Open Karnevaaliin 26.-27.10, jossa 80 finalistin joukosta valitaan Suomen parhaat kasvuyritykset.